Miltbrand-sag vækker bekymring
For første gang i over 30 år bekræfter Thailand et miltbrandrelateret dødsfald. Efter at en 53-årig mand fra Mukdahan-provinsen døde, reagerede sundhedsmyndighederne hurtigt. Offeret fik sygdommen efter at have arbejdet med inficeret kvæg.
Derfor har sundhedsmyndighederne sat flere personer under medicinsk observation. Desuden er de ved at finde ud af, hvem der ellers kan være blevet udsat for sygdommen i den nordøstlige region.
Myndighederne rykker hurtigt ud
De thailandske sundhedsmyndigheder reagerede straks efter at have bekræftet miltbrandtilfældet gennem laboratorietest. De gav især antibiotika til de udsatte og iværksatte en vaccinationskampagne for husdyr.
I mellemtiden etablerede de en 5 kilometer lang karantænezone omkring smittekilden. De har også identificeret lokale slagtere og kvæghandlere som højrisikogrupper. På grund af dette håndhæver myndighederne særlige forholdsregler på slagterier og kødmarkeder.
Hvad er miltbrand?
Miltbrand findes i forskellige typer, og den sporedannende bakterie Bacillus anthracis udløser den. Der er flere tusinde tilfælde af sygdommen om året.
Bortset fra Thailand har andre lande også annonceret deres tilfælde af miltbrand. For eksempel bekræftede Den Demokratiske Republik Congo sit første menneskelige tilfælde i den foregående uge.
Undgå råt kød
Midt i nyheden om miltbrand-dødsfaldet har myndighederne kraftigt anbefalet offentligheden at undgå at indtage råt eller ikke gennemstegt kød. Det gælder også retter, der ofte serveres i landdistrikterne, såsom “larb dip”, en vestlig version af en salat med hakket kød.
Derudover har Department of Disease Control udsendt klare instruktioner om at tilberede kød grundigt. Desuden har de også opfordret rejsende til at undgå kontakt med husdyr og dyrekroppe.
Digitalt ankomstkort
Den 1. maj lancerede Thailand også et nyt digitalt ankomstkortsystem for alle internationale besøgende. Dette værktøj har især til formål at strømline sundhedsovervågning og immigrationsprocesser.
Faktisk indsamler systemet rejsehistorik og helbredserklæringer før indrejse. Derfor kan sundhedsmyndighederne spore og reagere hurtigere på potentiel eksponering for miltbrand.
Vejledning til internationale besøgende
For at undgå at blive smittet med miltbrand opfordrer myndighederne internationale rejsende til at være på vagt, især i den nordøstlige del af Thailand. Særligt bør turister undgå husdyrområder i landdistrikterne og afholde sig fra at spise rå kødprodukter.
Endnu vigtigere er det, at besøgende skal holde øje med symptomer som feber, hævede lymfeknuder eller hudsår. Hvis der opstår symptomer, skal de straks søge lægehjælp.
Desuden anbefaler rejseforsikringsselskaber dækning, der omfatter behandling af infektionssygdomme.
Øget årvågenhed over for miltbrand
Efter Thailands miltbrandrapport har Laos hævet sit alarmniveau, især langs grænseprovinserne. Som følge heraf inspicerer de laotiske myndigheder importen af kød og øger indsatsen for at vaccinere dyr.
Derudover overvåger turistoperatører i hele Sydøstasien også udviklingen og opdaterer rejsevejledninger.
Sikker rejse mulig
På trods af det seneste dødsfald understreger eksperter, at miltbrand ikke er let at overføre mellem mennesker. Med grundlæggende hygiejne og fødevaresikkerhed er det derfor stadig sikkert at rejse til Thailand.
Myndighederne fortsætter dog med at opfordre både indbyggere og besøgende til at følge alle anbefalede sundhedsretningslinjer. Endelig bør turister holde sig orienteret gennem officielle kanaler som Tourism Authority of Thailand og WHO-opdateringer.
Det nationale institut for standarder og teknologi, Offentligt domæne, via Wikimedia Commons